15.1.2019

Leader Pohjois-Satakunnalla ennätysvuosi: jo puolet vuoden 2019 rahoista sidottu

Leader Pohjois-Satakunnan hallitus puolsi vuonna 2018 yhteensä 58 hanketta. Tuen osuus hankkeissa on noin 1,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 Leader-tukea on jaossa yhdistysten ja yritysten hankkeille vielä noin 400 000 euroa. Tänä vuonna aletaan jo valmistautua uuteen EU-ohjelmakauteen 2021–2027.

Syys-joulukuussa 2018 Leader Pohjois-Satakunnan kautta on myönnetty rahoitusta yhteensä 14 uudelle hankkeelle, selviää Satakunnan ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien loppuvuoden 2018 rahoituskatsauksesta (maaseuturahasto). 

Hanketukipäätöksen sai syys-joulukuussa kuusi Leader Pohjois-Satakunnan puoltamaa yhteisöjen ja yhdistysten hanketta. Leader-tuen osuus on noin 176 400 euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset 411 000 euroa. Yritystukipäätöksiä tehtiin kahdeksan. Leader-tukea myönnettiin yhteensä 121 000 euroa hankkeille, joiden kokonaiskustannukset ovat 557 000 euroa.

Yhteensä vuonna 2018 Leader Pohjois-Satakunnan alueella myönteisen rahoituspäätöksen sai 19 yritysten ja 30 yhteisöjen Leader-hanketta. Yrityksille myönnettiin tukea 258 000 euroa hankkeille, joiden kokonaiskustannukset olivat lähes 1,2 miljoonaa euroa. Yhteisöjen hankkeille tukea myönnettiin 1,10 miljoonaa euroa ja hankkeiden kokonaiskustannukset olivat noin 2,06 miljoonaa euroa.

Rahoituskatsauksessa ovat mukana vain ELY-keskuksen viranomaispäätöksen saaneet hankkeet. Leader Pohjois-Satakunnan hallitus puolsi vuonna 2018 yhteensä 58 hanketta. Leader-tukea myönnettiin noin 1,4 miljoonaa euroa.

– Viime vuosi oli sekä hankemäärän että myönnetyn tuen osalta meille ennätyksellinen. Hakemuksia tuli sen verran, että olemme jo sitoneet arviolta puolet eli noin 400 000 euroa vuoden 2019 kehyksestämme. 18 viime vuonna puollettua hanketta odottaa päätöstä, sanoo Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto.

Hän sanoo, että etenkin geopark-projekti näkyi viime vuonna rahoitetuissa hankkeissa. Monet kansainväliset hankkeet ja kotimaan matkailuhankkeet olivat kytköksissä geoparkiin.

Teemahanke avautuu 1.2. & strategiatyö alkaa

Leader Pohjois-Satakunta avaa 1. helmikuuta hakuun Pitovoima vahvemmaksi teemahankkeen, jonka kautta yhdistykset voivat hakea rahoitusta pienille investoinneille. Pieninvestoinneilla on tarkoitus aktivoida, kehittää ja luoda uusia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia alueelle. Etusijalla ovat ympäristöä parantavat ja hiilijalanjälkeä vähentävät hankkeet.

On mahdollista, että vuoden 2019 aikana Pohjois-Satakuntaan saadaan noin 350 000 euron suuruinen lisäkehys. Lisäksi osa rahoitetuista hankkeista on toteutunut suunniteltua pienempänä. Vanhapaasto laskee, että noin 180 000 euroa olisi mahdollista saada uudelleen jakoon jo kertaalleen puollettuja rahoja. 

– EU-ohjelmakausi lähenee loppuaan ja rahaa on vähemmän tänä ja ensi vuonna, jos lisäkehystä ei saada. Yrityshankkeita on meillä aina ollut paljon, mutta niitä voidaan edelleenkin rahoittaa. Myös selkeät ja lyhyet yhdistysten hankkeet ovat tervetulleita. Toteutusaikaa voidaan myöntää maksimissaan vuoden 2021 loppuun asti.

Leader Pohjois-Satakunnan paikallinen Kohti kestävää kasvua -kehittämisstrategia (2014-2020) on toteutunut suunnitellusti. Uusi EU-ohjelmakausi (2021-2027) häämöttää jo, ja uusien strategioiden valmistelu käynnistyy Leader-ryhmissä tänä vuonna.

– Alueella aktiivisuus on ollut todella hyvää koko ohjelmakauden. Tukia osataan kysyä, tämän hetken tarpeet ovat hyvin kartoitettuja. Tulemme järjestämään vuoden aikana teemoittain tilaisuuksia uuden strategian valmisteluun liittyen. Toivomme, että alueen toimijat laajasti osallistuvat työhön. Vain strategiaan kirjattuja asioita voimme tukea tulevalla ohjelmakaudella.

Vuonna 2018 yhteensä 51 yritysten hanketta ja 67 yhteisöjen hanketta sai tukea Satakunnan Leader-ryhmien kautta. Lisäksi Leader-ryhmien 8 teemahankkeen kautta myönnettiin rahoitusta yli 60 yhdistyksen pienenpiin investointi- ja kehittämistoimiin. Satakunnan alueella toimivat Leader Joutsenten reitti, Leader Karhuseutu, Leader Pyhäjärviseutu, Leader Pohjois-Satakunta ja Leader Ravakka.

Leader-ryhmien kautta rahoitettavista hankkeista päättää Leader-ryhmän hallitus. Viranomaispäätöksen tekee ELY-keskus. Rahoituskatsauksessa ovat mukana viranomaispäätöksen saaneet hankkeet.

Tutustu rahoitettuihin hankkeisiin:

HANKETUET  9-12/2018 (SATAKUNNAN ELY-KESKUS JA LEADER-RYHMÄT)

YRITYSTUET 9-12/2018 (SATAKUNNAN ELY-KESKUS JA LEADER-RYHMÄT)


Lisätietoja: 

Juha Vanhapaasto juha.vanhapaasto(@)kankaanpaa.fi / 050 589 6269

LumousStory_Kankaanpaa_kuva-MediapalveluMaili_web
Kankaanpääläinen design- ja uniikkikoruja valmistava The Lumous Story käynnistää myönnetyllä perustamistuella verkkokaupan ja kehittää yrityksen markkinointia päästäkseen sarjamaiseen korujen valmistukseen. Kuva: MediapalveluMaili
Palaa otsikoihin