31.10.2018 12.00

Pirkaanmaan kylien äly halutaan kerätä talteen

Suomessa etsitään parhaillaan Suomen älykkäintä kylää. Mukana kisassa on 33 kylää ympäri Suomen. Kilpailun ulkopuolelle on varmasti vielä jäänyt monta nerokasta ja innovatiivista yhteisöä. Tavoitteenamme on keväällä 2019 kerätä myös näiden kylien äly talteen. Mitä ideaa sinulla olisi?

"Äly ei jakamalla vähene" 

Tuolla lauseella alkaa Suomen maaseutuverkostopalveluiden teksti Suomen älykkäin kylä kilpailun mainostamista. Mutta millainen on älykäs kylä? 

Melkeinpä mikä vain, sillä älykkyys tarkoittaa esimerkiksi kykyä oppia uutta ja soveltaa oppimaansa ongelmien ratkaisuun. Suomen älykkäimmän kylän määrittämisessä ratkaisevaa on kylän kyky lisätä älyään, eli uusia toimivia ratkaisuja, tai parantaa jo olemassa olevia. Ja tätähän meidän alueen kylissä koko ajan tehdään!

Lyhykäisyydessään älykäs kylä on elinvoimainen, aktiivinen ja innovatiivinen. Siis sellainen, joka aktiivisesti, systemaattisesti ja älykkäästi, esimerkiksi digitalisuutta hyödyntäen, kehittää palvelujaan esimerkiksi seuraavilla aloilla: terveydenhuolto, koulutus, energiantuotanto, liikkuvuus, vähittäismyynti, harrastustoiminta ja kulttuuri sekä miettii uusia ratkaisuja kylän elinvoimaisuuden kehittämiseksi. Älykäs kylä huomioi asukkaidensa ideat ja mielipiteet sekä pyrkiin yhteistyössä toteuttamaan niitä resurssiensa mukaan.

Missä sinun kyläsi tarvitsisi sparrausta?

Resurssit ovat tunnetusti monella niukat. Siksi nyt kartoitamme miten voisimme olla kyläsi älykkyyden kehittämisessä mukana. Eli millaista koulutusta/tapahtumaa/tilaisuutta sinä haluaisit omalle kylällesi, jotta tekin olisitte älykäs kylä? Mitä haluaisitte meidän kanssanne tekevän? Antamienne ideoiden pohjalta suunnitellaan kylille jalkautuvaa toimintaan keväälle 2019.

Esimerkkeinä voisi olla 

- digikoulutusta kuten tabletin, tietokoneen käyttöä 
- kuvakirjan tai vaikka verkkopankin käyttökoulutusta
- somen maailmaan tutustumista ja tehostamista 
- seminaareja, missä pohditaan maaseudun tulevaisuuden mahdollisuuks
- yhteisömanagerointia eli tuottamaan työkaluja aktiivitoimijoille
- viestintäkoulutusta

Kerro sinä, mitä tarvitsisitte.

Ole meihin yhteydessä

Viestiä voi laittaa Leader Pohjois-Satakuntaan niin viemme toiveitasi eteenpäin. Kerro viestissä kyläsi nimi ja yhteishenkilön tiedot (nimi, puhelin, osoite ja sähköposti) sekä tietenkin ne yhteiset toiveenne! Samalla liityt sähköpostilistallemme, jonka kautta tiedotamme jatkossa sinulle lisää erilaisista mahdollisuuksista.

Yhteydenottoja odottaen, 
Leena
leena.saloniemi@kankaanpaa.fi
040 6838 852

Onko sinun kyläsi älykäs_


Palaa otsikoihin