NYT Leaderissä

16.6.2017

20 vuotta ja miljoona tuntia talkoita!

20 vuoden aikana Satakunnan Leader-ryhmät ovat rahoittaneet yli 61 miljoonalla eurolla vajaa 2500 hanketta. Hankkeita toteuttamalla paikalliset ihmiset ovat tehneet kotiseudustaan viihtyisämpää ja palveluiltaan parempaa paikkaa asua.

Leader-toiminta tuli Suomeen vuonna 1996, mutta Satakuntaan vahvemmin vasta seuraavana vuonna. Ihmisten kokoisille ideoille on tarjottu Leaderistä rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa nyt 20 vuoden ajan. 

20 vuoden aikana Satakunnan Leader-ryhmien* alueella on parannettu Leaderin avulla alueen asukkaiden elämänlaatua mm. luomalla uusia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia, synnytetty lukuisia uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä kehitetty elinkeinoelämää.

20 vuoteen mahtuu valtavasti erilaisia yhteisöjen ja yritysten hankkeita. Leader-rahoituksella on mm. kunnostettu kylätaloja ja kokoontumispaikkoja, rakennettu leikki- ja liikuntapuistoja sekä luonto- ja lähiliikuntakohteita. Yritysrahoitusta on myönnetty maaseudun mikroyrityksille vuodesta 2007 lähtien. Yritysrahoituksella on saatu aikaan lukuisia uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä kehitetty elinkeinoelämää.

Suuri osa yhteisöjen hankkeiden omarahoitusosuudesta on ollut talkootyötä. Kaikkiaan Satakunnan Leader-ryhmien historian aikana rahoitetuissa hankkeissa talkootöitä on tehty arviolta noin miljoona tuntia! Monipuolisen Leader-toiminnan sydän ovatkin aktiiviset kotiseudustaan välittävät ihmiset.

Leader on verkottaja ja alueellisen yhteistyön edistäjä. Jokainen ryhmä on oman toiminta-alueensa näköinen – perustuuhan Leader-toiminta aina paikallisten ihmisten laatimaan kehittämisstrategiaan.

Esimerkiksi Rauman seudulla ja Vakka-Suomessa on rakennettu Leader Ravakan avulla runsaasti luontopolkuja, laavuja ja muita luontokohteita. Ryhmällä on myös runsaasti omia hankkeita, joilla seutua kehitetään. Pyhäjärviseudulla taas Leaderin rooli on ollut erityisen vahva niin matkailun kehittämisessä kuin kyläsuunnitelmien teossa – niitä on 20 vuodessa tehty jokaiseen kylään. Huittisten, Sastamalan, Punkalaitumen ja Hämeenkyrön Leader-ryhmä Joutsenten reitti laskee, että 1999 jälkeen on Leaderin avulla synnytetty uusia tuotteita ja palveluita yli 200 kappaletta. Pohjois-Satakunnassa Leader-rahoituksesta on hyötynyt valtava joukko yrityksiä – yritysrahoituksen osuus onkin Pohjois-Satakunnassa maan korkeimpia. Porin ympäryskunnissa toimivan Leader Karhuseudun alueella korostuu kaupungin ja maaseudun vuorovaikutus. Innovatiivisuus hehkuu niin yritys- kuin kylätarinoistakin. 

Leader-ryhmät tekevät myös arvokasta työtä kansainvälistymisen ja kansainvälisen yhteistyön lisäämiseksi. 20 vuoden aikana on alueella ollut noin 100 kansainvälistä hanketta. Satakunnassa työskenteleekin kaksi kv-koordinaattoria. 

Leader-ryhmistä Ravakka, PyhäjärviseutuKarhuseutu ja Leader Pohjois-Satakunta juhlistavat tänä vuonna kaksikymppisiä. Porukan kuopus, Joutsenten reitti juhlii pyöreitä parin vuoden päästä. 

*Satakunnan Leader-ryhmien toiminta-alue ulottuu Kihniöstä Mynämäelle ja Punkalaitumelle.


Leader_20v_Satakunnassa


Palaa otsikoihin