NYT Leaderissä

28.4.2017 10.01

Idyllinen ja monipuolinen Panelia on vuoden kylä 2017

Tuoreen vuoden maakuntakylän meriittilista on pitkä. Paneliassa on yhteisen hyvän eteen tehty merkittäviä tekoja, viimeisimpänä torialueen rakentaminen keskelle kylää.

 Kylätoiminnan jatkuvuus ja suunnitelmallisuus sekä perinteiset tapahtumat Panelia-päivän johdolla vakuuttivat tuomariston huhtikuun alussa tehdyllä kyläkierroksella. 

Seurataloa remontoidaan ja sen yläkertaan on rakenteilla veteraaneja kunnioittava tila. Lisäksi kylällä on lähiaikoina rakennettu talkoilla mm. kuntosali, lasten leikkikenttä ja frisbeegolf-rata. Kesäisin kylällä kokoontuvat motoristit. ”Tämähän on kuin pieni kaupunki keskellä kuntaa!”, ihasteltiin tuomaristossa.

Yhdessä tekemisen kulttuuri on siirtynyt myös uudelle sukupolvelle, ja vastuuta on ennakkoluulottomasti jaettu eri toimikunnille.  Vahva kotiseuturakkaus kuuluu kyläläisten kertomuksista. Se myös näkyy selvästi Panelian oman vaakunan sekä pitkin idyllistä kylänraittia liehuvien Panelia-lippujen ja -viirien muodossa.

– Paneliassa on tehty aina paljon talkoilla ja yhdessä, ja täällä ollaan innostuneita kaikesta kylän kehittämisestä. Valinta vuoden maakuntakyläksi on todella iloinen uutinen. Uskon, että panelialaiset ovat ylpeitä ja innoissaan tästä kunniasta, hehkuttaa kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Kiiski.

Panelia on Satakunnan 23. maakuntakylä. Maakuntakylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista asukastoimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuoden 2017 maakuntakyläkilpailussa oli mukana kahdeksan kylää: Honkakoski Pomarkusta, Kauvatsa Kokemäeltä, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Luvialta, Panelia Eurasta, Reposaari Porista, Riuttala-Mustajoki Porista sekä Söörmarkku Porista. Kilpailu oli avoin kaikille Satakunnan kylille. Maakunnallisen kilpailun voittaja on mukana myös Suomen kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämässä valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu huipentuu kesällä maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Rauman Kauklaisissa, jossa uusi maakuntakylä perinteisesti palkitaan. Satakunnan maakuntakylää oli valitsemassa Satakuntaliiton ja SataKylien sekä Rauman Kauklaisten kylän edustajista koottu tuomaristo. Satakuntaliitto palkitsee vuoden maakuntakylän 3 400 euron rahasummalla. Maakuntakyläkilpailun käytännön järjestelyistä vastasi SataKylät ry.

Klikkaamalla ehdokaskylien nimiä, pääset lukemaan lisää kylistä ja niiden meinigistä!

Panelian tori
Panelian tori.


Palaa otsikoihin